Aktuality a zajímavé informace ze Sicílie

28. 8. 2016 – Nejčerstvější mozzarella ze Sicílie v ČR!

m1_smlm4_smlČerstvá mozzarella ze Sicílie do Prahy přes noc – nemožné? Pro nás nikoliv! :–)

Ve čtvrtek 1. 9. očekáváme zásilku té nejčerstvější (cca 12 hodin od výroby) sicilské mozzarelly od našich farmářů (Mongibella).

Na výběr bude z: Mozzarela „classico“ hmotnost cca 120 – 140 g a Mozzarella „třešničky“ hmotnost cca 30 – 40 g.

m3_smlRazíme pro Vás teorii „Večer u farmářm2_smlů, ráno na Vašem stole :–)“

Doufáme, že jste stejně nedočkaví, jako jsme my  ;–)

 

 


17. 4. 2016 – Asino Ragusano

martina1 Je oslí maso jen dalším příkladem módního trendu, kdy lidé už nevědí, co by samou roztržitostí vymýšleli? Nebo jde o velmi zajímavou komoditu, která má něco do sebe?
Zkusíme Vám poskytnout fakta, která dle našeho názoru favorizují druhou možnost.
Z několikaleté spolupráce Universita‘ di Camerino a Inspektorátu pro zemědělství a lesnictví vzešlo vyhodnocení oslího masa z hlediska jeho nutričních hodnot.
Provedené studie ukázaly, že toto maso je velmi bohaté na železo a další nezbytné stopové prvky a že má nízký obsah cholesterolu a tím i menší kalorickou hodnotu.
Právě z těchto důvodů je doporučováno pro děti a seniory, pro osoby trpící srdečními chorobami, anémií a diabetem a pro ty, kdo dodržují nízkokalorickou dietu.

 

tab_oselOslí maso je díky nízkému obsahu tuků snadno stravitelné a má srovnatelné nutriční hodnoty s telecím masem, oproti kterému je však chutnější a jemnější. Jeho obsah bílkovin je stejný jako u hovězího masa (nebo vyšší), zatímco obsah tuků je nižší. Mezi běžnými komerčními druhy mas je oslí maso tím, které má nejvyšší obsah železa a dalších minerálů, zvláště fosforu.

 

Martina Franca Asini 1La carne di asino dato lo scarso contenuto in grassi e‘ facilmente digeribile ed e‘ paragonabile come valore nutritivo alla carne di vitello, della quale pero‘ e‘ piu‘ saporita e tenera. Ha un contenuto proteico pari o superiore alla carne bovina ed una minor quantita‘ di grassi. Fra le carni in commerdio, quella di asino ha il piu‘ alto contenuto in ferro ed altri sali minerali, soprattutto fosforo.

Fonte: Instituto Nazionale di ricerca per gli Alimenti e la Nutrizione (INRAN)


10. 4. 2016 – Suino Nero Siciliano

sui1_smlRádi bychom Vás seznámili s prostředím, ve kterém jsou chována hospodářská zvířata na Sicílii.
Dnes „máme na programu“ sicilský unikát a to již mnohokrát zmiňované Černé sicilské prase.
Suino Nero Siciliano – Černé sicilské prase je vedeno jakožto domácí plemeno, nicméně žije volně v přírodě. Prasata se živí plody stromu Carrubo (Rohovník obecný). Strom plodí cca 10-20 cm dlouhé lusky, které jsou sladké a používají se dokonce i v cukrářství. Prasata tyto plody žerou v přírodě neomezeně po celý rok a proto má jejich maso charakteristicky nasládlou a celkově nezaměnitelnou chuť. Plemeno dosahuje ideální hmotnosti 60-70 kg po 6-7 měsících.

 

 

sui3_smlMaso z černého prasete, které kromě toho, že si zachovává všeobecné vynikající kvality běžného vepřového masa, je také bohaté na vitamíny D a E a je zvláště vhodné pro zdravou a vyváženou stravu. Také tuky v něm obsažené jsou velmi žádoucí, protože hlavní složku mastných kyselin (přes 45 %) tvoří kyselina olejová (mononenasycená), která je velmi známá díky tomu, že je obsažená v extra panenském olivovém oleji a má vysoké antioxidační účinky a zabraňuje vzniku arteriosklerózy.

 

 

 

sui2_smlLa carne di suino nero, oltre a conservare le ottime qualita‘ della carne suina in generale, e’ricca di vitamin D e E ed e‘ particolarmente indicate per un‘ alimentazione sana e equilibrate. Anche il grasso in essa contenuto risulta di ottima qualita‘ perche‘ l‘ acido grasso predominante (oltre il 45 %) e‘ queilo oleico, monoinsaturo molto rinomato perche‘ presente nell‘ olio extravergine di olive, dotato di un forte potere antiossidante e protettivo verso l‘ insorgenza di arteriosclerosi.

 

Fonte: Instituto Nazionale di ricerca per gli Alimenti e la Nutrizione (INRAN)