Sýry – produkty

SDC11079Ricotta

Sýr Ricotta se vyrábí ze syrovátky a plnotučného mléka.

Během výroby je syrovátka umístěna v nádobě s názvem „Dopplo Fondo“ (dvojité dno). Po přidání plnotučného mléka je směs zahřívána na 80 °C aby se Ricotta oddělila a vyplavala na hladinu.

Sýr má vysokou nutriční hodnotu a díky své jemné konzistenci se velmi snadno zpracovává.

Často se používá při přípravě těstovin nebo dezertů.

Složení: syrovátka, plnotučné mléko a sůl

Trvanlivost: 5 – 8 dní

Balení: 500 g a 2 kg

BOCCONI-E-NODINI-DI-MOZZARELLA2Mozzarella

Mozzarella je čerstvý sýr kulatého tvaru vyráběný z kravského mléka.

Sýr dostal název podle procedury, kterou se vyrábí – Mozzatura. Tento postup se dá shrnout jako ruční trhání a tvarování sýru do finální podoby.

Mozzarella z kravského mléka je obecně nazývána „Fior di latte“ a je vyráběna výhradně ručně. Finální produkt má kulatý tvar nebo tvar uzlíku. Při rozkrojení je z čerstvé mozzarelly cítit podmáslí.

Složení: plnotučné mléko, sůl, syřidlo a kyselina citronová

Trvanlivost: 7 dní

Balení: 125 g

P1060985Burrata

Burrata je složená ze dvou vrstev. Vně je mozzarellová obálka ve které je zabalená směs mozzarellových kousků se smetanou. Tento sýr je vyráběn ručně. Jako první vzniká obálka, která je následovně naplněna směsí – ta se nazývá Stracciatella. Obálka je poté uzavřena a vložena na pár minut do vody, aby se ochladila.

Sýr si nejlépe vychutnáte samotný, můžete přidat čerstvou zeleninu a extra panenský olivový olej. Dále se hodí ke křupavému opečenému chlebu (crostini) nebo do plněných těstovin.

Složení: plnotučné mléko, smetana, sůl, syřidlo a kyselina citronová

Trvanlivost: 5 dní

Balení: 100 g – 300 g

P1000415Tuma

Sladký a lahodný sýr, který nepodstupuje proces solení. Sýr má jemnou a křehkou strukturu za což vděčí krátké zahřívací fázi při výrobě.

Sýr je ideální na pizzu a jako součást jídelníčku zaměřeného na nízký podíl soli v surovinách.

Složení: plnotučné mléko, syřidlo a fermentované mléko

Trvanlivost: 30 dní

Balení: 500 g – 15 kg

P1070034Primosale

Jemně solený sýr s příjemnou a lehkou chutí. Existuje více variant dle přidaného koření. Nejběžnější jsou kombinace s pepřem nebo s chilli papričkami.

Složení: plnotučné mléko, sůl, syřidlo, fermentované mléko a koření

Trvanlivost: 180 dní

Balení: 500 g – 15 kg

P1080123Aromatizzati

Existuje mnoho variant tohoto sýru, ze kterých si vybere opravdu každý. Jemně solený základ je doplněný rajčátky sušenými na slunci, oreganem, rozmarýnem, zelenými nebo černými olivami. Při výrobě jsou používány jen ty nejkvalitnější olivy – zelené „Nocellara Etna“ a černé „Tonda Iblea“.

Složení: plnotučné mléko, sůl, syřidlo, fermentované mléko a různé přísady dle konkrétní varianty

Trvanlivost: 180 dní

Balení: 1 kg

P1080162Luna Piena

Zrající sýr z oblasti Iblea vyrobený z plnotučného mléka dle tradičních metod. Sýr má světle šedou kůrku, jemnou texturu a lahodnou plnou chuť díky přítomnosti ušlechtilé plísně Pennicilium candidum.

Název Luna Piena (úplněk) vznikl díky tvaru sýra a jeho barvě.

Složení: plnotučné mléko, syřidlo, sůl, kyselina mléčná a Pennicilium candidum

Trvanlivost: 100 dní

Balení: cca 1,2 kg

P1080247Tuppiettu

Sýr s ušlechtilou plísní vyrobený z kravského mléka. Výroba tohoto sýru zahrnuje dlouhé procedury, díky kterým je dosaženo lahodné a lehce nakyslé chuti. Kůrka světle šedé barvy skrývá krémový vnitřek s plnou chutí.

Název Tuppiettu (na Sicílii „něco malého“) reflektuje tvar sýru.

Složení: plnotučné mléko, sůl, syřidlo, fermentované mléko a Pennicilium candidum

Trvanlivost: 100 dní

Balení: 150 g – 200 g

SDC11371-copiaQuota Mille

Kozí mléko použité k výrobě sýru pochází ze stád pasoucích se v srdci pohoří Iblei 1000 m nad hladinou moře.

Sýr je jemně slaný s lahodnou lehce nakyslou chutí. Struktura je nadýchaná s tenkou kůrkou.

Složení: plnotučné kozí mléko, sůl, syřidlo a fermentované mléko

Trvanlivost: 150 dní

Balení: 1 kg

P1070102Provole

Sýr s jemnou sladkou chutí se strukturou na pomezí měkkého a tvrdého sýru. Je vyráběn ve tvaru hrušky a v párech svázán k sobě – sýr je pověšen během procesu zrání.

Kromě tvaru hrušky se vyrábí jako ovál, bochník nebo jako houba. Dle doby zrání se různí jeho zbarvení – čím zralejší, tím tmavší.

Složení: plnotučné mléko, sůl a syřidlo

Trvanlivost: 60 – 150 dní

Balení: 500 g – 6 kg

CACIOCCHIATO-6-copiaCaciocchiato

Tento sýr má výrazné otvory ve své struktuře – ty se objevují během fermentačního procesu. Při výrobě se používá plnotučné kravské mléko. Sýr je hruškovitého tvaru a během procesu zrání je pověšen. Barva se různí dle stupně zralosti.

Složení: plnotučné mléko, syřidlo, fermentované mléko a sůl

Trvanlivost: 8 měsíců

Balení: 7 kg – 8 kg

SDC11106Ricotta salata

Solená ricotta se vyrábí pouze během letních měsíců. Při výrobě se používá kravské mléko, do kterého se přidává „agra“ (zakysaná syrovátka).

Čerstvá ricotta je osolená sicilskou mořskou solí a poté 60 dní schne a zraje na dřevěných deskách.

Skvěle se hodí k těstovinám, kde doplní cherry rajčátka nebo lilek.

Složení: syrovátka, plnotučné mléko a sůl

Trvanlivost: 9 měsíců

Balení: 150 g a 800 g

P1080273Cosacavaddu Ibleo

Při výrobě se používá kravské nebo ovčí mléko. Výrobní proces ctí tradiční metody a zahrnuje použití pouze dřevěných nástrojů.

Sýr odpočívá nejméně 24 hodin v obdélníkové formě, poté je ponořen do slaného nálevu po kterém přichází proces zrání.

Barevný odstín se liší dle doby zrání – světlý zraje 15 dní, středně tmavý zraje 60 – 80 dní a tmavý zraje 8 měsíců.

Složení: plnotučné mléko, syřidlo a sůl

Trvanlivost: čerstvý 120 dní, středně zralý 180 dní a plně vyzrálý 12 měsíců

Balení: 13 kg – 16 kg

P1000392Canestrato siciliano

Sýr je na počátku výroby jemně prosolen a po etapě zrání dostává velmi silnou chuť s příjemným kořeněným závěrem. Konzervace pomocí pepře posouvá sýr ještě o úroveň výš.

Sýr je vynikající na těstovinách v kombinaci s různými omáčkami.

Složení: plnotučné mléko, sůl, syřidlo, fermentované mléko a černý pepř

Trvanlivost: 150 dní

Balení: 10 kg

P1080092Stagionato

Tento zrající sýr nemá v Itálii konkurenci. Dobá zrání vrcholí během 7. až 8. měsíce po vyrobení. Sýr je ideální na strouhání nebo jen tak na plátky. Typičtější chuť Středozemí nenajdete.

Složení: plnotučné mléko, sůl, syřidlo a černý pepř

Trvanlivost: 18 měsíců

Balení: 10 kg – 15 kg